Upcycling: Nieuwe producten van gerecycled materiaal

Speciaal samengesteld door Onlinekringlopen

categorie

Upcycle; voor een uniek interieur

Iets in huis dat mooi, uniek en duurzaam is, is nog nooit zo makkelijk geweest met al deze prachtige upcycle producten bij elkaar. Veel van de aangesloten kringloopwinkels geven de spullen die bij hen binnen komen een nieuw leven, in een heel ander jasje. Zo wordt een berg kledinghangers of een fluitketel ineens een lamp en worden oude leren tassen ineens een hele hippe shopper.

Nieuw likje verf

Upcyclen van artikelen kan in vele vormen, daar leveren de kringloopwinkels het bewijs van. Het kan al heel eenvoudig door bijvoorbeeld een massief eikenhouten kastje dat al een paar weken in de winkel staat, in een hippe kleur te verven. Of een aantal losse houten stoelen in verschillende kleuren te verven en te combineren rond een leuke tafel zodat ze samen een mooie eetkamer set vormen. Maar er zijn ook winkels die daar nog veel verder in gaan. Zij maken van gebruikte materialen hele nieuwe producten. En dat zijn vaak verrassend leuke stuks. 

Ladder aan de muur

Bij upcyclen kunnen producten in hun oorspronkelijke vorm voor iets anders gebruikt worden. Bijvoorbeeld een oude houten ladder, wordt als je ‘m dwars aan de muur hangt een hippe boekenkast. En een skateboard is met pootjes eronder een stylisch voetenbankje. 

Maar je kunt nog een stap verder gaan met upcyclen, namelijk door alleen de materialen te gebruiken en daar iets heel nieuws van te creëren. 

Een van de doelen van de 100% kringloopwinkels is het verkleinen van de afvalberg en hergebruik bevorderen. Toch zijn er heel wat spullen die binnen komen bij de kringloopwinkels die niet verkocht kunnen worden. Deze bevatten vaak nog wel grondstoffen die gebruikt kunnen worden. Er is bijvoorbeeld veel textiel dat een tweede leven vindt in een andere vorm. En ouderwetse houten meubels kunnen vaak gebruikt worden om nieuwe moderne stuks van te maken. Er worden van wollen dekens hele hippe kussens gemaakt. En een mooi tapijtje vormt de basis voor een nieuwe tas.

Atelier

Veel kringloopwinkels die zich bezighouden met upcyclen doen dit in hun eigen atelier of werkplaats. Er zijn winkels die een nieuw product ontwerpen dat ze kunnen maken met materialen die vaak voorradig zijn. Dit product nemen zij dan op in hun eigen collectie. Denk bijvoorbeeld aan een tas of laptop hoes die volgens een vast patroon gemaakt worden met de steeds verschillende stoffen die er beschikbaar zijn.

Een van die ateliers is te vinden bij La Poubelle in Tilburg. Onder het merk Verhip wordt hier een hele upcycle-lijn verkocht. En de lampen zijn hier wel heel bijzonder. De grens tussen kunst en upcyclen soms wel heel klein. Met de meest uiteenlopende materialen worden hier lampen gemaakt. Wat denk je bijvoorbeeld van een kroonluchter gemaakt van oude fietskettingen of een tafellamp gemaakt van een brandblussers.

Ook Bizon uit Gouda heeft haar eigen atelier. Van oude afgedankte spullen weten zij altijd nog wel iets te maken. En hebben zij zelfs een eigen Bizon collection opgezet. En als je hier een mooi product koop, is het altijd voorzien van een paspoort waarin staat vermeld hoe het product is gemaakt.

Upcycle in opdracht

Er zijn ook kringloopwinkels met een eigen hout werkplaats waar zelfs in opdracht wordt gewerkt. Hier kun je tafels, kasten en ander meubilair bestellen dat wordt gemaakt van eerder gebruikt hout. Deze ateliers en werkplaatsen bieden werkplekken aan heel wat creatieveling en ambachtsmensen die werkzaam zijn bij de kringloop.

Met een upcycle aankoop doe je dus heel veel goeds. Naast dat je een uniek stuk in huis hebt, draag je er ook aan bij dat de afvalberg weer net een stukje kleiner is. Als die materialen en grondstoffen die nog helemaal goed zijn, gaan niet verloren. En elke keer als je naar je upcycle vondst kijkt, weet je ook dat iemand daar met veel plezier aan heeft gewerkt, misschien weer iets nieuws heeft geleerd en het vakmanschap niet verloren gaat.