Brocante

Speciaal samengesteld door Onlinekringlopen

categorie

Brocante kinderspullen bij Onlinekringlopen.nl

Speelgoed, spellen en verzorging. Van een leuk tweedehandsje tot een prachtige vintage vondst.


Brocante

In de wereld van tweedehands kom je vaak de term brocante tegen. Het wordt gebruikt als een omschrijving van een bepaalde interieur stijl, vaak warm, charmant en romantisch.  Of als kenmerk van een bepaald soort tweedehands, want beslist niet ieder tweedehands stuk is brocante. Ook worden rommelmarkten omschreven als brocantemarkten, maar wanneer is iets nu ‘rommel’ of brocante?

Waar komt de naam Brocante vandaan

Het begint met de betekenis van brocante, want wat is dat nu eigenlijk? Brocante komt van het Franse woord La Brocante, waar vaak rommelmarkt, tweedehands of curiosa mee wordt bedoeld.  Bij ons staat brocante voor spullen uit vroegere tijden waaraan te zien is dat ze al een leven achter de rug hebben.

Kenmerken brocante

Om aan de term brocante te voldoen moeten spullen toch al gauw een jaar of 30 oud zijn. Van antiek is nog geen sprake, want daarvoor moeten spullen eigenlijk minimaal 100 jaar oud zijn. Dus je kunt zeggen dat spullen uit de periode tussen ongeveer 1920 en 1980 wel echt worden gezien als brocante.

Dan is er nog een kenmerk waarmee brocante zich onderscheidt van antiek of vintage. En dat is de staat waarin de spullen verkeren. Bij brocante spullen is te zien dat ze geleefd hebben. Waar antiek vaak ouder is en een opknapbeurt ondergaat is dat bij brocante niet het geval. Barsten, scheuren en beschadigingen, het mag allemaal bij brocante. Juist die sporen van het leven hiervoor maken een kastje, een stoel of kapstok charmant brocante. Het mag doorleefd en versleten zijn. Het maakt de producten ook uniek, want geen ander stuk met dezelfde gebruikssporen en charme.

Interieurstijl

Brocante wordt ook gezien als een interieurstijl. Het is vaak zo dat er niet één brocante artikel in je huis staat, maar dat het een stijl is, die doorgevoerd is. Brocante geeft je huis namelijk een warme en huiselijke sfeer. Bij een brocante interieurstijl moet je denken aan veel gebruik van hout, lekkere grootse meeslepende meubelen. Niet bang voor een tierelantijntje. Zo zal je vaak ook veel accessoires terug zien komen als vazen, schalen en melkkannen, oude spiegels, kandelaren en fotolijsten.

Je al dan niet brocante servies berg je niet op in een eenvoudig kastje, maar in een tweedehands vitrinekastje. Deze brocante-stijl voer je makkelijk door in alle ruimtes in je huis. Bij de kringloop vind je vaak genoeg een mooi oud bordenrek, of een verweerd wandrekje en heel veel brocante servies en decoratiematerialen.

Ook in je badkamer of slaapkamer trek je deze stijl zo door. Wat denk je van een paar verweerde luiken als wanddecoratie of een brocante handdoekenrek dat je badkamer een warme en rustgevende uitstraling geeft.

Kleuren

De brocante interieurstijl heeft niet een vastomlijnd kleurenpallet, al zal je zien dat roomwit, pastel- en grijstinten vaak terug komen. Maar eigenlijk kun j er je eigen draai aan geven. En dat is ook het leuke aan deze stijl. Want waar de één deze stijl toepast met veel tierelantijntjes, accessoires en decoraties. Geeft een ander invulling aan een brocante op een veel strakkere en eenvoudigere manier. Door bijvoorbeeld een lekkere plof bank neer te zetten met een mooi robuuste doorleefde houten salontafel. En een mooie oude verweerde spiegel en een paar mooie kandelaren. Dit alles zorgt voor een romantische uitstraling.

Bij de kringloop zijn altijd wel brocante schatten te vinden, van klein tot groot. Bij onlinekringlopen.nl hebben we deze daarom voor je verzameld in de collectie: Brocante. Alle brocante producten staan hier voor je bij elkaar. Of je nu op zoek bent naar een kastje, een stoeltje, kandelaar, spiegel of bordje, onder de knop brocante vind je ze allemaal. Struin lekker rond en vind jouw brocante schat(ten)!