Kleding
Speciaal samengesteld door Onlinekringlopen
Waarom nieuwe kleding kopen, als je ook een goed tweedehands stuk kunt vinden? Stop en shop dan even op www.onlinekringlopen.nl waar je je hart kunt ophalen wat betreft kleding. Heren blouses, dames blouses, maar ook broeken, schoenen en polo's vind je op het platform. Soms zelfs nog nieuw, met een kaartje eraan. Naast een goeie koop, doe je er natuurlijk ook nog heel veel goeds mee. Door jouw tweedehands aankoop hoeft er geen nieuw kledingstuk gemaakt te worden en dat scheelt veel voor onze natuur. Daarnaast zijn er ook mensen aan het werk, die een afstand tot de arbeidsmarkt hebben. Kortom, win win win. Hieronder lees je hoe het proces van kleding-verwerking bij de kringloopwinkel werk.
Oude kleding verzamelen
Je herkent het zelf vaak wel. Weer even de kasten opnieuw indelen als het seizoen wisselt. De zomerrobe maakt plaats voor de wintergarderobe of andersom. De stuks die je niet meer draagt kunnen dan ook meteen maar uit de kast. En datzelfde doe je dan ook nog voor de andere gezinsleden, als je die hebt. Dat kan al snel een vuilniszak of misschien wel twee vuilniszakken met kleding opleveren. En wat doe jij dan meestal met je oude kleding? Die breng je hoogst waarschijnlijk naar een kleding container toe. Je kent ze wel, die in de vorm van een shirtje of eentje met zo'n draaibak erin. Sommige schenken de kleding aan een specifiek doel, dat middels zakken oud goed inzamelt.
Als je de kleding naar een kledingbak brengt, dan wordt deze eens in de zoveel tijd geleegd. Vaak heeft de gemeente een contract met een partij die de kleding op mag halen. De meeste gemeentes hebben hierover afspraken gemaakt met de plaatselijke kringloopwinkel. De kringloopwinkels kunnen dan namens de gemeente de kledingcontainers leeghalen.
Kledingsorteercentrum
De grotere kringlooporganisaties hebben een kledingsorteercentrum. Daar komen containers vol met vuilniszakken binnen. Een team van medewerkers stort de kledingzakken op een lopende band uit. Aan de lopende band zitten ook weer medewerkers die de kleding eerst bekijken om te zien of ze nog wel hergebruikt kunnen worden. Ze letten er dan op of de kleding niet stuk is, en er geen vlekken op zitten. Als de kleding hergebruikt kan worden, dan worden ze gesorteerd op categorie. De tweedehands broeken bij de broeken, de jurken bij de jurken en de badkleding bij elkaar.
De kleding wordt dan per categorie bij elkaar gelegd en verdeeld onder de verschillende kringloopvestigingen.
Met regelmaat komen wij ook bij de kringloopwinkels over de vloer. De medewerkers die in het sorteercentrum werken doen ook wel eens een bijzondere vondst als ze de kleding sorteren. Zo komen ze bijzondere merk-artikelen tegen tijdens het sorteerproces. Ook is er wel eens een kunstgebit in een zak met kleding gevonden. Helaas voor de eigenaar, die zal z'n gebit niet meer terugvinden.
Waarom kleding naar de kledingcontainer brengen?
Er zijn eigenlijk 3 redenen waarom het goed is om je kleding naar een ondergrondse container te brengen. De eerste is, dat je hiermee hergebruik stimuleert. Een t-shirt of broek die jou niet meer past of staat kan bij een ander nog een prima pasvorm hebben. Ten tweede hoeft je als koper geen nieuw exemplaar te kopen, dat scheelt in de kosten, maar ook in de belasting voor het milieu. Want het maken van kleding vraagt en kost heel veel energie. En tot slot, zorg jij ervoor dat er weer mensen aan het werk kunnen, bij het kledingsorteercentrum bijvoorbeeld. Maar ook in de winkels kunnen er weer mensen aan het werk op de kledingafdeling van de kringloopwinkel of in de onlineshop die ze runnen via www.onlinekringlopen.nl
Dat betekent dus win-win-win.
Zelf aan de slag met je kledingkast
Misschien dat dit het laatste zetje is om nu ook zelf thuis aan de slag te gaan om weer even een frisse wind door je kledingkast te laten gaan. Nog even een paar tips voor je op een rijtje. Begin met een plank en haal die helemaal leeg. Bekijk de stuks en vraag jezelf af, past het nog? Zo nee, doe het dan in de vuilniszak. Is het antwoord JA, vraag je dan af of je de kleding het afgelopen jaar nog gedragen hebt. Als het antwoord NEE is dan kun je het ook maar beter in de vuilniszak doen. Van het restant maak je een net stapeltje, eventueel op kleur. Dit kan dan weer terug de kast in. Maak een stapel zomer- en winterkleding. En leg de kleding van het seizoen voorin je kast en de overige kleding achterin.
Veel plezier en succes ermee!