Kerst bij de Kringloop

Wat een heerlijk moment in het jaar is het als die prachtig versierde boom weer in je woonkamer staat. Gezellige lichtjes aan, mooie versiering dat betekent instant sfeer. Maar ergens is ook dat stemmetje dat zegt: “er worden wel heel veel bomen omgehakt voor in huis om vervolgens een maand later weer verbrand te worden. Of dat een plastic kunst boom ook heel slecht voor het milieu is. En dat bergen kerstcadeaus ook alleen maar een aanvulling is op de hoeveelheid spullen die je al in je huis hebt liggen. Een beetje duurzamer met kerst mag dus wel.

En voor een duurzame kerst moet je natuurlijk bij de kringloop zijn. Eind oktober / begin november gaan in de meeste kringloopwinkels de kerstafdelingen open. Lampjes, slingers, ballen, ornamenten, kunst bomen, de winkels puilen uit van de kerstspullen. Met een beetje goede wil haal je een complete kerstversiering tweedehands in huis.

Hoe pak je dat nu aan een kerstboom versieren met tweedehands versiering? Dat is eigenlijk heel makkelijk. Het begint ermee dat je niet mee gaat met de trends. Dus niet ieder jaar een andere kleur versiering. Zoek iets dat jij mooi vindt. Of je nu van wit, blauw, goud, rood of groen houdt, het maakt niet uit maar kies voor datgene waar jij dat heerlijke kerstgevoel van krijgt. Wij kozen voor een multicolor boom. Is ook nog eens heel handig, daardoor vind je namelijk altijd iets dat bij jouw boom past.

Beken kleur

Nu is het dus een kwestie van verzamelen. Iedere keer dat je kringloopt of dat nu online is of in de winkel, loop je even langs die kerstafdeling. Deze worden namelijk continue aangevuld met de voorraad die de winkels het hele jaar door hebben opgespaard en als er iets vaan jouw stijl bij ligt heb jij weer een geluksmoment. Zo bereid je jouw verzameling ieder jaar uit. Jouw boom wordt mooier en mooier.

Vintage ornament

Helemaal hot zijn tegenwoordig de ornamenten. Je ziet ze in alle kleuren, vormen en maten. Mocht je toch verslingerd zijn aan deze trend en is speuren bij de kringloop een goede budget optie en vele malen duurzamer.  Hier vind je namelijk de mooiste vintage ornamenten en ballen. Met een beetje speurwerk vind je prachtige unieke glazen ballen in al hun kleurenpracht. Die stralen nog veel mooier dan plastic varianten van nu.

Nu kan het natuurlijk gebeuren dat de lampjes het niet meer doen of je boom iets groter is dan voorgaande jaren en je lampjes tekort komt. No worries, ook deze verkopen ze bij de kringloop. Manden vol geteste lampjes voor een spotprijsje. En het mooiste komt nog; waarschijnlijk zit er nog eenzelfde lampensnoertje bij als het voorgaande dus geen verschillende snoeren in je boom. Wat wij inmiddels hebben gedaan is een voorraadje aangelegd. Mochten halverwege december de lampjes kapot gaan, wij hebben reserve.

Buitenversiering

Als er dan toch nog een trend is die je wil volgen, dan is het de buitenversiering. Was het een aantal jaar geleden nog heel Amerikaans om de buitenboel ook lekker in de verlichting te steken, deze trend is volledig overgewaaid. En aangezien die buitenversiering ook hier al een aantal jaren aan de gang is, kun je de grootse buitenverlichting inmiddels ook groot inslaan bij de kringloop. Even speuren en je vindt tweedehands rendierfiguren, sleeën, sneeuwpoppen, noem maar op die je huis laten stralen.

Hoeveel ballen

Tja, en wanneer heb je genoeg versiering? Dat blijft de vraag. Er zijn twee studenten van de Universiteit van Sheffield die weleens een formule hebben bedacht waarmee ze kunnen uitrekenen hoeveel lampjes en ballen je in je boom kunt hangen. Je kunt op zoek gaan naar de formule, maar hier vast een kleine richtlijn. Voor een boom van 1,80 meter heb je 37 ballen nodig,  een piek van 18 centimeter, 9 meter slinger en 5,5 meter verlichting. Zoals gezegd, het is een richtlijn dus doe vooral waar jij een heerlijk blij kerstgevoel van krijgt.