Vertrouwd kringlopen

Voor de één is kringlopen een heerlijke bezigheid om te doen. Voor de ander is kringlopen bittere noodzaak omdat het budget iets nieuws kopen niet toe laat. Wat we allemaal willen is dat we met een goed gevoel tweedehands spullen kunnen kopen. Dat de producten goed zijn, de winkels professioneel georganiseerd zijn en verantwoord omgaan met mens en milieu. Daarom hebben alle winkel die verkopen op onlinekringlopen.nl het 100% kringloop keurmerk.
Dit keurmerk staat voor 100% mens en 100% milieu.

100% mens

Kringloopwinkels die het keurmerk hebben zijn een sociale onderneming. Net als elk ander bedrijf levert een sociale onderneming een product of dienst. Waar bij andere bedrijven het maken van winst vaak het hoofddoel is, is dat bij sociale ondernemingen niet het geval. Geld verdienen is voor 100%!Kringloopwinkels een middel om maatschappelijke meerwaarde te creëren, zoals bijvoorbeeld de bestrijding van armoede.

Een 100% Kringloop!winkel staat voor een samenleving waarin iedereen mee kan doen en heeft dus werkplekken voor mensen voor wie het lastig is om een reguliere baan te vinden. Dat kunnen langdurig werklozen zijn, mensen met een beperking of ex-gedetineerden. Ook voor vrijwilligers of gepensioneerden zijn er werkplekken. In 2019 bestond ongeveer een derde  van alle 11.000 medewerkers bij 100% Kringloop!winkels uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. 40 procent van de medewerkers was (gepensioneerde) vrijwilliger.

100% milieu

Het hergebruiken van spullen is een stuk beter voor het milieu dan recyclen of nieuw produceren. Het maken van één spijkerbroek kost ongeveer 10.000 liter water. Als je een spijkerbroek koopt in een 100% Kringloop!winkel, bespaar je dus een heleboel water. Alles wat je tweedehands koopt, scheelt gebruik van grondstoffen en energie.

En wist je dat een 100% Kringloop!winkel per jaar gemiddeld 100.000 kilo textiel inzamelt en 430.000 kilo huisraad? Dat scheelt een hoop afval. Door spullen nog een tweede, derde of vierde leven te geven, zorgen kringloopwinkels dus voor een vermindering van de afvalberg (er hoeft niet iets nieuws te worden geproduceerd). En goederen die niet meer verkocht kunnen worden, laten wij op een verantwoorde manier verwerken. Van de circa 150 miljoen kilo aan goederen die de 100% Kringloop!winkels per jaar ophalen, wordt 46 procent opnieuw verkocht of hergebruikt. Nog eens 35 procent wordt gerecycled. Dit gaat dus allemaal niet op de verbrandingsoven in en dat scheelt ruim 130 miljoen kilo CO₂-uitstoot. En dat staat gelijk aan wat 70.000 voetbalvelden beplant met bos aan CO2 kunnen opnemen.

Het 100% kringloop keurmerk kunnen kringloopwinkels krijgen als ze zich aansluiten bij de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Hiervoor moeten ze natuurlijk wel aan een aantal kwaliteitseisen voldoen.  Voordat ze het keurmerk krijgen doorlopen de winkels een audit om te toetsen of ze aan al die eisen voldoen. Vaak hebben deze kringloopwinkels op hun website ook de jaarverslagen staan waarin wordt uitgelegd hoe ze werken en waaraan het geld wordt besteed.

Inleveren spullen

Het is dus maar goed dat er kringloopwinkels zijn. Samen kunnen we zo een bijdrage leveren aan een samenleving waar plek is voor iedereen en aan een beter milieu.

Dus mocht je weer een schat vinden hier op onlinekringlopen.nl dan kun je deze met een gerust hart kopen. Net zo belangrijk is het dat je ook je (oude) spullen inlevert bij de kringloopwinkel bij jou in de buurt.  Boeken die je niet meer leest, kleding die je niet meer draagt, het kastje dat je niet meer wilt of het servies dat weg kan. Gooi het niet weg, maar gun het een volgend leven. Je weet nu hoe goed het terecht komt bij de 100%kringloopwinkel. En misschien is het wel net die schat waar iemand anders naar zoekt!