Green Friday

BLACK GREEN Friday

Op Green Friday maakt de kringloopbranche een vuist tegen overconsumptie en de koopgekte in onze maatschappij. Ieder jaar worden consumenten op deze traditioneel zwarte vrijdag verleid met allerlei kortingen op producten. Een shopfestijn dat is overgewaaid uit Amerika en bij iedere Nederlander wel bekend is. Toch zou je op zo’n dag ook kunnen overwegen om niets nieuws, maar juist iets tweedehands te kopen.


De Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland reikte voor deze Green Friday een CO₂-cheque uit aan Marjan Minnesma, milieuactiviste en directeur van Urgenda. “In spullen zit veel uitstoot verborgen en daardoor hebben ze, zonder dat veel mensen dat weten, een grote impact op onze planeet. Deze cheque laat heel mooi zien hoeveel uitstoot we kunnen besparen als we naar de kringloop brengen, daar kopen en meer gaan ruilen of delen.” De cheque drukt uit wat de gezamenlijke CO₂ besparing was van alle 100%Kringloopwinkels in 2020: 130 miljoen kilo. 


Nieuwe kleding of spullen kopen veroorzaakt tot wel een derde van de CO₂-uitstoot in een Nederlands huishouden, zo blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. De decembermaand is een uitgelezen kans om daadwerkelijk iets te doen met deze zogenaamde klimaatklapper. Bewuste consumenten dragen hun steentje bij door minder, tweedehands of duurzaam te kopen. Leonie Reinders, directeur van de BKN, benadrukt daarom: “Ga je shoppen voor één van de feestdagen? Vraag je dan af of je de gevraagde cadeaus ook in een kringloopwinkel kan kopen. Daar vind je vaak unieke en bijzondere producten en met het kopen bij of brengen naar de kringloop draag je bij aan een beter milieu!”


Cadeautje voor je zus, een kleine verrassing voor je oma en zo ligt de vloer onder de kerstboom toch weer bezaaid met mooie cadeauverpakkingen. Maar wat je in het pakketje stopt kun je ook scoren bij de kringloopwinkel. Twee vliegen in 1 klap, het scheelt in de prijs en je maakt er een ander blij mee…


Opzoek naar cadeaus voor onder de boom…