Schatzoeken bij de Kringloop

Schat zoeken; het is een term die je hier op onlinekringlopen.nl vaak terug ziet komen. Dat is ook wat (online)kringlopen voor ons is. We zijn altijd op zoek naar schatten, groot of klein maakt niet uit. Maar wat is dat nu eigenlijk schat zoeken en waarom doen we dat zo graag. Laten we bij het begin beginnen.

Betekenis schat

Als we gaan zoeken wat de betekenis van schat is, komen we bij 3 antwoorden.
Schat (meervoud: schatten)
1(m) geheel van voorwerpen met een grote waarde
2(m) overvloed, rijkdom: een schat aan kennis
3(m,v) iem. die een ander bijzonder na aan het hart ligt; = geliefde

Met volle overtuiging kunnen we zeggen dat we de schatten met de derde betekenis al gevonden hebben. En deze schatten ons natuurlijk het aller aller gelukkigst maken.

Betekenis 2, hebben we iets minder mee in materieel opzicht. Rijkdom in geld is niet iets wat ons drijft of wat we nastreven.  Een schat aan kennis in zekere zin wel. Wij zijn super nieuwsgierig en leren graag iets nieuws.

Dan blijft nog over betekenis 1. Een geheel van voorwerpen met een grote waarde, maar of dat nu is waar wij naar op zoek zijn? Want wat is nu van grote waarde? Als je dat in geld uitdrukt, zijn het niet echt schatten die wij vinden. Toch voelt het voor ons wel zo.

Op waarde schatten

Daarom zoeken we even door op de term op waarde schatten. Dit betekent namelijk, dat je het juiste belang van iets in ziet. Dan zit daar voor ons dus de betekenis van onze schatten. Want wij zien namelijk altijd gelijk (of soms ietsje later) dat een vintage stuk van groot belang is voor ons interieur,  onze garderobe  of de garderobe van onze kinderen, voor  een mooi gedekte tafel of een verzameling die we ineens starten.

Nu we weten dat een schat dus voor ons iets is waar we het belang van inzien, kan dat dus ook van alles zijn. De afmeting doet er niet toe, de kleur niet, het materiaal niet. Kortom het kan van alles zijn en het hoeft zeker niet heel duur te zijn. Maar waarom is dat zoeken dan zo leuk. Waarom is het schat zoeken al ongeveer net zo leuk als het schat vinden?

De overwinning

Er zijn tegenwoordig hordes mensen die aan schatzoeken doen. En dan bedoelen we niet perse in de kringloopwinkel. Nee, echt schatzoeken. Geocachen noemen ze het dan. Met een telefoon of gps apparaatje gaan ze op pad en struinen stad en land af op zoek  naar die schat. Die schat is in dat geval een cache. Dat kan bijvoorbeeld een klein doosje of iets dergelijks zijn waar een boekje in zit en daar schrijf je je naam in. Zodat iedereen weet dat jij die schat hebt gevonden. De schat zelf heeft dus helemaal geen waarde en is ook verder niet iets dat je mee naar huis kunt nemen. Het gaat dus puur en alleen om de zoektocht zelf. En de overwinning die je voelt als de schat gevonden is.

Daar zien we toch wel overeenkomsten met ons schatzoeken. Ook als wij gaan schatzoeken vinden we het zoeken heel leuk of dat nu online of live is. Dat speuren tussen heel veel spulletjes. Kijken, kijken en nog eens kijken. En opeens is het die kleur of die vorm waardoor je nog eens kijkt. Soms weet je het gelijk dit is van mij, dit komt daar in de keuken op die plank te staan. En soms kijk je en denk je: “blijf ik nu kijken omdat ik het zo mooi of juist zo lelijk vind”? Dan koop je het toch en met een lichte twijfel zet je het in huis . Daar blijkt het ineens het topstuk te zijn waar heel je interieur van opfrist of het is je nieuwe favoriete colbert.

Vintage blikvangers

Dat is dus wel een verschil met geocachen, wij genieten nog weken, maanden, wat zeg ik jaren van de schatten die we vinden. We hebben hier dus te maken met een win-win situatie. Het is heerlijk om te doen, dat speuren tussen al die tweedehands spullen. En of we er nu naar op zoek waren of niet, wat zijn we blij met onze vintage aankopen. Soms omdat ze zo super praktisch zijn, maar nog vaker omdat het de blikvangers in ons huis zijn.  Dus op jacht allemaal naar die tweedehands schatten!